SAMUEL JAMES TAYLOR – WILD TALES AND BROKEN HEARTS

Artiest info
Website
facebook
Label: Ki An Projects

Samuel James Taylor heeft behalve zijn naam niets gemeen met de Amerikaanse folkzanger James Taylor. Hij is evenwel een even begenadigde singer-songwriter maar zijn roots liggen in de van zijn staalindustrie gekende Engelse stad Sheffield in het graafschap South Yorkshire dat wel eens het land van de zeven heuvels genoemd wordt en ook de thuishaven is van grote muzikanten als Alex Turner (‘Arctic Monkeys’), Paul Carrack (‘Squeeze’), Jarvis Cocker (‘Pulp’) en Richard Hawley.

Zijn eerste muzikale verwezenlijking als soloartiest was een EP die “Tales From A Troubadour” als titel had en in 2016 op de markt kwam. Begin 2017 lanceerde hij dan zijn allereerste full-cd die “The Boy I Used To Be” heette. Toen werd er echter een autoimmuunziekte bij hem vastgesteld die hem dwong om het een vrij lange tijd rustig aan te blijven doen en het herstellen van zijn gezondheid prioritair te stellen.

Maar zijn passie voor het songschrijven en het zingen bracht hem langzaamaan terug naar de wereld van de muziek. Geïnspireerd door boeiende verhalen vertellende artiesten als Leonard Cohen, Paul Simon, Bob Dylan, Bruce Springsteen en (jawel hoor) James Taylor begon hij terug eigen liedjes te schrijven om zo uiteindelijk een nieuwe plaat samen te stellen die nu op de markt komt onder de titel “Wild Tales And Broken Hearts”.

Voor de opname van de dertien zelfgeschreven liedjes op dit album kon Samuel James Taylor een beroep doen op de hulp en het muzikale intellect van topproducer en multi-instrumentalist Neilson Hubbard. Deze plaat werd in amper drie dagen tijd live opgenomen in de ‘Skinny Elephant Studios’ in Nashville, Tennessee met de assistentie van zangeres Rebecca Van Cleave voor de backing vocals, gitarist en lap steel- en pedal steel-speler Juan Solorzano, bassist Michael Rinne en Neilson Hubbard op piano, drums en percussie.

Dat Samuel James Taylor na de donkere periode in zijn leven terug het optimisme en de ‘joie de vivre’ heeft gevonden blijkt op deze nieuwe plaat uit uptempo songs als de albumtiteltrack “Wild Tales And Broken Hearts”, “Virginia Girl” (zie tweede video) en “Rolling Thunder”. Maar we moeten hier toch erkennen dat deze liedjestroubadour op zijn sterkst klinkt in de gevoelige en emotioneel klinkende ballads zoals het door pedal steelgitaar gedomineerde “Faith, Hope And Fortune” en het akoestische “I Kissed Your Sister By The Apple Tree” en “The Best Is Yet To Come” waarin we enige gelijkenissen menen te herkennen met het werk van Simone Felice. Wij kwamen ook behoorlijk onder de indruk van de songs “Exquisite Pain”, “Through The Silence And The Half Light”, “Rage And Fight”, “Map Of Love” en albumafsluiter “Time May Dance” dat als tweede single uit deze plaat werd getrokken en dat u op de eerste video kunt beluisteren.

Na een aantal ononderbroken beluisteringen van dit album durven we toch wel concluderen dat “Wild Tales And Broken Hearts” van Samuel James Taylor zonder twijfel mag worden bijgeschreven op ons lijstje van beste platen van 2022. De verdienste van Neilson Hubbard aan het succes van dit album mag zeker ook niet worden onderschat maar het blijft toch altijd de kwaliteit van het songschrijven en van de vocale prestatie van de vertolker die garant staan voor het feit dat zo’n plaat alles in zich heeft om de status van een genreklassieker te bereiken.

(valsam)

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: SAMUEL JAMES TAYLOR
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.